Omdöme:
Stimmig matsalsmiljö som ligger vägg-i-vägg med Åhléns. Fläsket var
kallt i kanterna och raggmunkarna var lite degiga. Restaurangen ägs av
Fazer Amica AB, som även äger matsalen Restaurang Brunnsta Wärdshus
(se tidigare recension).
Omdöme:
Restaurang Rinmans är en övningsrestaurang på en gymnasieskola i Eskilstuna där eleverna
får öva på att arbeta i restaurang. Därför kan man få en trerättersmeny
för 85 kr! Bordet var fint dukat. Personalen serverar elegant. Dagens
trerättersmeny bestod av ost- och skinktoast med sallad till förrätt.
Smörstekt gösfilé med sås på skagens svampar till varmrätt samt
panna cotta med marinerade bär till efterrätt. Helheltsintrycket var bra och
restaurangen håller en högre standard än vanliga lunchrestauranger.
Dock var toasten något kall. Det tog ca 1:15 tim att äta tre rätter
med få gäster i restaurangen. För att äta här måste man boka bord i förväg.
Omdöme:
Restaurang Brunnsta Wärdshus liknar och smakar som en
skolmatsal för vuxna. Restaurang Brunnsta Wärdshus ligger vid Volvo i
Torshälla (Eskilstuna). Här får man sortera sina matrester, bestick,
servetter och bricka själv. Matkvalitén är väldigt varierande, men
är fullt ätbar (så som denna torsdagsklassiker). Restaurang Brunnsta Wärdshus är ett definitivt sistahandsval.
Ägare av denna restaurang är Fazer Amica AB.
Omdöme:
Denna halvinbakade kebabpizza heter Kebab-Båt och innehåller
tomat, ost, kebabkött, champinjoner, lök, feferoni och bearnaisesås.
Jag tycker inte riktigt att bearnaisesåsen hör
hemma på kebabpizza. Jag föredrar traditionell vit och röd sås.
För övrigt var det en trevlig och mättande pizza.
Omdöme:
Mycket god kyckling med ris och yohurtsås.
Kycklingslåren är yoghurtmarinerade och tandoorikryddade.
Det lerugnsbakade vita mjuka brödet (sada nan) är riktigt gott
och kostar 10 kr extra.
Omdöme:
På torsdagens lunchmeny valde jag såklart enligt den svenska
traditionen ärtsoppa, pannkaka,
sylt, grädde och glass.
Ärtsoppa, pannkaka och grädde serverades vid kassan. Sylt och glass
får man ta själv så här finns det all möjlighet att frossa i glass.
Restaurang Fortet ger en klassisk matsalskänsla. Restaurang Fortet
håller vanlig matsalsstandard, men med ett extra pluspoäng för
glassen.
Omdöme:
Mycket trevlig restaurang som har en del av uteserveringen på en flytbrygga.
Här serverades vanlig husmanskost med normal standard. På flytbryggan är det lungt och avkopplande.
Det kan guppa på rätt bra på bryggan ibland, men det är bara trevligt.
Omdöme:
Väldigt god stekt potatis med andra rotfrukter samt kött. Perfekt kryddat. Smakrikt!
Granlunds Matsal ligger en våning upp i verktygsföretaget Granlunds lokaler.
Denna dag fanns det även ostbricka (Digistive kex och bireost) och äppelkaka.
Det märks att Granlund's Matsal alltid positiva personal gillar att laga mat.
Omdöme:
En trevlig och fint upplagd sushi-tallrik med tre maki (ris inrullat i nori) och fem nigiri (ris med fisk eller kräftdjur).
Den lilla gröna klicken i mitten är wasabi (en väldigt stark japansk grön pepparrot). Uppe i vänstra hörnet
syns ingefäran. I det lilla fatet intill tallriken har jag hällt upp lite japansk soja som är väldigt gott att doppa
maten i. För att smaksätta sojan lite extra kan man ha i lite wasabi. På den översta bilden syns
den klassiska förrättssoppan. Allt smakade riktigt bra, men åtta bitar mättade inte. 14 bitar mättar kanske en
redig karl. 14 bitar kostar 120 kr.
Omdöme:
En god tallrik med gravad lax, dillstuvad potatis och flingsaltad sallad.
Dunker Bar & Matsalar ligger vid Norra Hamnen med riktigt fin havsutsikt
från uteserveringen. Trevligt lunchställe.
Omdöme:
En fläskfilé med sjukt dålig service! Servitrisen hade verkligen noll koll. Detta bekräftades
även av andra som åt där samma dag. Den absolut sämsta servicen på många år.
Omdöme:
Denna nacho-tallrik innehåller nacho-chips med köttfärs, ost, salsa, creme fraiche, ailoli och sallad.
Rätten finns i tre olika storlekar: Seniorita (69 kr), Medium (89 kr) och Grande (109 kr). Jag tyckte
medium var en lagom storlek. En okej nacho-tallrik.
Omdöme:
En mycket god gravad lax med dillstuvad potatis och Hovmästarsås. Bra gjort! För dessa 120 kr ingår även en öl.
Omdöme:
På Smögenbryggan ligger Korvebue som serverar Sveriges tråkigaste hamburgare med bröd.
Smaklöst 90 gram hamburgerkött, bröd, sallad och ketchup. Knappast värd 48 kr! Knappt ens värd 4 kr.
Omdöme:
En mycket god skaldjurstallrik på en av fiskehallarnas uteserveringar precis intill Smögenbryggan.
Skaldjurstallriken bestod av färska räkor, havskräftor, musslor, bröd och aioli. Rätten har dagspris och
kan därför variera från dag till dag. Hade portionen varit större skulle detta blivit en MAT-MICKE-stämpel.
Jag blev inte mätt, men det stillade hungern.
Har du inte strosat längs Smögenbryggan (som enligt Wikipedia
är 600 m lång) en solig sommardag bör du verkligen göra det.
Omdöme:
Är man på västkusten finns det en oskriven regel att man ska äta färskt från havet. Ahlgrens Fisk & Skaldjur får
färsk fisk från
lokal fiskare även på söndagar (så som denna dag). Den här rätten smakade bra, men en lite större portion hade inte skadat.
Restaurangen hade betydligt lägre priser än sina närliggande konkurrenter. Sitter man på övervåningen
får man räkna med rejält med stekos i rummet eftersom det inte finns någon heltäckande dörr eller vägg till köket.
Omdöme:
Restaurang Buffalo är en restaurang med klassisk pubmiljö. Ur sommarmenyn valde jag
stekt lax med dillmajonäs och kokt potatis. Bra smak på allt.
Däremot satt den enda servitören och åt sin egna lunch och glömde helt bort att han hade gäster.
Omdöme:
En fantastiskt god spansk rätt med ris, jätteräka, musslor, stark korv, kyckling, bläckfisk, paprika, citron, m.m.
Jättegott, en MAT-MICKE-stämpel - varsågod!
Omdöme:
Dürüm är turkiska och betyder rulle. I detta fall innebär det kebabrulle. Kebabköttet är kryddat kalvkött.
I rullen finner man även den klassiska salladen. Det går att välja mellan lite olika såser och jag valde
den vita såsen (sauce blanche). Jämfört med kebabrullarna i Sverige är denna väldigt liten, ungefär hälften
i storlek. God rulle, välkryddat kött men för lite mat.
Omdöme:
En fransk blaskig och smaklös öl. Välj någon annan öl från menyn.
Omdöme:
Café de Paris ligger precis intill det berömda casinot i Monaco. Här kan man sitta och titta på fashonabelt
folk som vill stila med sina sportbilar. Ska man smälta in bland det fina folket kring den här platsen ska
mannen bära skjorta och fina byxor och kvinnan aftonklänning. Det här var ett umtärkt tillfälle att testa min
favoritdryck Pina Colada. Ingredienserna var Malibu, vit rom (Rhum blanc), grädde (Crème fraiche), kokosmölk
(Lait de coco) och annanasjuice (Jus d'ananas).
Den smakade riktigt bra och innehöll inte någon onödig mängd is. Jag hittade faktiskt inte en enda isbit (behövs ju
inte om ingredienserna redan är kalla). Möjligen kunde den ha innehållit lite mer vit rom. Annars var det en mycket god Pina
Colada med klassisk dekoration. Väldigt nära en MAT-MICKE-stämpel.
Omdöme:
I Monte-Carlos "stadskärna" passade jag på att svalka mig med en tvåkulig glass med smakerna Mojito Menthe och Amarena.
Mojito Menthe smakade mint och Amarena hade körsbärssmak. L'Atelier du Glacier tillverkar sin glass på plats i butiken och därför hoppas jag på att den saknar onaturliga tillsatser.
Om den verkligen är hälsosammare än annan glass eller inte vet jag dock inte.
Omdöme:
Ca 50 m från havet i badorten Cros-de-Cagnes, som är en del av staden Cagnes-sur-Mer, ligger den asiatiska restaurangen Jardin d'Asie som erbjuder take-away. I restaurangen väljer man olika rätter vid disken och får
dem sedan i separata lådor som värms upp i mikrovågsugn om så önskas. Det går såklart även bra att äta på plats i restaurangen. Jag valde att ta med kyckling (poulet), biff (boeuf) och ris med ägg (riz canto).
Kycklingen var riktigt god och låg i en kryddig och smakrik sås/marinad. Biffköttet smakade bra men var kallt och behövdes värmas upp. Riset smakade också bra. Dessa tre rätter motsvarar en lite lättare måltid för två personer.
Maten höll samma asiatiska standard som vi är vana med i Sverige (t.ex. Spicy Hot).
Omdöme:
Restaurant Nexus Caffe är en av de många restauranger som trängs i Nices Gamla stad.
Att det är så många restauranger i Nice är kanske inte så konstigt eftersom
det är Frankrikes största turistort.
Kyparens rekommendation Parillade de la mer
et sa salade verte, en typisk fransk maträtt, var en riktigt fullträff! Den bestod av flera olika sorters
fiskar, musslor, tiotalet små hela bläckfiskar och en gamba kokt i vitt vin, margarin, vitlök, persilja, m.m. Allt låg i en ca 30 cm i diameter stor gryta. Här har kocken verkligen lyckats med smaken. Fantastiskt gott!
Till detta serverades en stor tallrik med sallad och en Rhode Island-liknande sås.
Dryck bestod av det vita vinet Château Roquefeuille från Côte de Provence (Frankrike) (290 kr el 29 euro/flaskan). Även det mycket gott.
Utan tvekan en MAT-MICKE-stämpel. Vilken paradrätt - magnifique!
Omdöme:
I Antibes, som från början var en grekisk handelspost vid namn Antipolis, passade jag på att smaka av Cafe Des Chineurs Linguini bolognaise. Den hade en traditionell bolognaise-smak. Helt okej. Portionen på bilden
kan uppfattas som väldigt liten men tallriken har en skålform i mitten som gör att den
rymmer lite extra. Trevlig tomatdekor med kvisten. Detta är den närmsta restaurangen till stranden Plage de la Gravette - perfekt för den som vill
kolhydratsladda innan simturen!
Omdöme:
På besök på den franska rivieran är crêpes en självklarhet. Längs hamnen i
St Laurent du Var (i närheten av Nice) finns restaurang och crêperian Barbapapa.
Den översta crêpen innehåller korv (saucisse de Francfort), Emmental (en ostsort) och ägg (oeuf). En riktigt tråkig crêpe. Totalt fantasilös. Det smakade bara
pannkaksdeg och ost (även den smaklös).
Den nedre crêpen var helt klart smakrikare och godare med sin chorizo, mozarella-ost, peppar och paprika.
Omdöme:
Klockan 23:15 fick jag en matmeny i baren (som hade rubriken "Reserverat"). Jag beställde då
en pytt med stuvning. Efter 30 minuter (kl 23:45) kommer en servitris från köket och
berättade att Pluto slutar servera mat kl 23:00 och att det därför bara gick att beställa
toast. Jag beställde toasten som fick bli min middag. Den bestod av två vita rostade brödskivor med skinka, ost
och senap emellan. Till detta serverades tomat och torr ruccolasallad. Från att ha blivit lovad en rejäl måltid med pytt och stuvning till att bli
serverad en liten rostad smörgås har Pluto lyckats med årets matblåsning, men jag är inte bitter...
Omdöme:
Vid mitt andra besök i staden Valencienne i norra Frankrike passade jag på att testa
frankrikes delikatessrätt Cuisses de grenouilles (grodlår).
Förrätten bestod av bakdelar från sex stora grodor.
Första intrycket var lite avskräckande då det verkligen syndes att det var grodor, men
efter första tuggan kändes det mycket bättre. Dessa grodor var antagligen kokta. De
serverades i en sky/marinad av smör, vitlök, paprikatärningar och persilja. Otroligt
gott! Köttet var mycket fint och hade en smak och konsistens av blandningen mellan
fisk och kyckling. Köttet var vitt och fint. Jag rekommenderar verkligen
restaurang L'Escargots grodlår. Detta är bland det finaste köttet jag ätit. En
solklar Mat-Micke-stämpel!
Omdöme:
Denna lunchbuffé innehöll ärtsoppa, pannkakor, grädde och sylt, lasagne alforno, stekt fiskfilé med
avocadosås samt wokad biff med ris.
Av detta testade jag lasagne alforno och pannkakorna. På skylten utanför restaurangen stod det
"Stans godaste lasagne" följt av fyra stjärnor. Inte illa, tänkte jag. Det är ju en riktigt tung titel att bära!
Tyvärr visade det sig att det inte stämde. Det var för lite smak på lasagnen. Trots det var
den ändå god. Pannkakorna var lite för hårda ut mot kanterna. Antagligen har de legat på värmning
för länge.
Trevlig personal har de i alla fall.